buurtinitiatieven 2017

Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2017.

Fruitcorso 2017

fruit sorterenfruit op de wagens zettenwerken aan de wagenwerken aan de wagen

De grote- en jeugdwagen zijn gebouwd van januari tot in september 2017.
Volgens de organisatie in Tiel waren er op zaterdag 16 september rond de 100 duizend bezoekers bij het Fruitcorso.

Nadat de ontwerpen in december 2016 zijn gepresenteerd, is begonnen aan de constructie en vormgeving van de wagens. De metalen constructie is vervolgens in papier maché gezet en geschilderd. Daarna is het met bisonlijm ingesmeerd om het bouwwerk waterdicht te maken. Vervolgens is begonnen met plakken van zaden. Drie weken voor het corso is begonnen met het plakken van verse producten. Eerste de houdbare, zoals uien en knoflook, daarna de minder lang houdbare. De meest kwetsbare producten, zoals aardbeien en frambozen, zijn de laatste dag op de wagen geplakt.

Na het corso op 16 september konden de wagens nog enkele dagen op de tentoonstelling in Tiel worden bekeken. In de week daarna hebben we de wagens ook in Culemborg getoond op de markt en in Parijsch.

Het bouwen van de corsowagens is een zeer sociaal gebeuren. In totaal werken zo’n 150 vrijwilligers vanuit heel Culemborg hieraan mee. Het is altijd weer prachtig om te zien hoe iedereen, jong en oud, samenwerkt om samen een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken.
Dit jaar behaalden we een fantastisch resultaat met een 3e plaats voor de jeugdwagen en een 2e plaats voor de grote wagen.

straatfeest Valeriaan Linneauslaan

de buurt speelt spelletjesmensen kijken naar de sporterswerp de bal in de emmer

Om 13.00u begonnen we met de opbouw van de spellen en de tent. Hierbij werden we goed geholpen door de buurt.
Het thema van dit jaar was Azie. We hadden de spellen een Aziatisch tintje gegeven we hadden; chinese muur, drakenrace, ballen mogen niet vallen, ring catching, rijst gooien, verwerp en bom flesje om.

De mensen die er waren werden om ongeveer 15.00u verdeeld in teams, die elk 6 min een spel deden en dan weer verder gingen naar het volgende. Aan het eind van de spellen was er een Quiz, waar de teams aan meededen. Doel van deze quiz was ook om elkaar nog beter te leren kennen. Hierna de uitslag met prijs voor het winnende team en voor iedereen een gelukskoekje.

Daarna werd de bbq met nasi bami, sate sus en zelfgemaakte sushi opgebouwd. Diverse buren gingen achter de bbq staan. Om een uur of 20;00u was het rad van Avontuur dat door een buurman gemaakt was en van een Azietisch tintje voorzien was. De buren hadden hiervoor zelf prijsjes aangebracht. Hierna staken we de vuurkorven aan en rond een uur of 22;00u braken we op. We waren erg tevreden.

Barbecue Beversingel

bewoners buiten rond een voetbalwedstrijd op tvkind op glijbaan kasteel

Met zo’n 50 deelnemers was de jaarlijkse buurtbarbecue van de Beversingel weer een succes.
Vanwege de hockeyfinale had een bewoner zijn tv geplaatst, zodat er niets van dit moment hoefde te worden gemist. De vele hockeyfans uit de straat keken gezamenlijk naar dit sportevenement, wat de saamhorigheid versterkte. Na afloop van de bbq werden er nog ijsje uitgedeeld. Daarna vermaakten de kinderen zich nog bij de vuurkorven, waar zij marshmallows roosterden.
Volgend jaar weer!

Bouwdorp 2017

kinderen bouwen met houtbinnen friet etenkinderen bouwen met hout

Jaarlijks vindt in de eerste week van de zomervakantie het Bouwdorp plaats op het grasveld aan de Otto van Reesweg/Eemweg. Dit jaar kwam daar een ongeplande locatie bij: Basisschool Blink.
Al jaren is dit onze uitvalbasis voor evacuatie en helaas hebben wij daar 12 juli gebruik van moeten maken. De eerste dag viel er – tussen de buien door - nog te timmeren op het Bouwdorp-terrein, maar de tweede dag is het Bouwdorp ‘in het water gevallen’.

Hoewel de deelnemers de bouwwerken niet hebben kunnen afmaken was het overduidelijk dat Culemborg er dit jaar tijdelijk een dierentuin heeft bijgekregen. Op basisschool Blink is een alternatief programma afgewerkt. In ieder klaslokaal was er iets te doen. Deelnemers lieten zich schminken als dier, deden gezelschapsspellen, er was een filmzaal, talentenjacht en er kon een dansworkshop gevolgd worden. Door het aanhoudende slechte weer zag het bestuur zich genoodzaakt het Bouwdorp uiteindelijk vroegtijdig af te lassen.

Aan het einde van de middag zijn ouders, deelnemers en vrijwilligers bijeen gekomen op het terrein om de creaties te aanschouwen en samen af te sluiten. Deze 2 dagen hebben de veerkracht, saamhorigheid en flexibiliteit van onze stad aangetoond. Deelnemers en vrijwilligers hebben zichtbaar genoten van ons evenement en hebben zich niet laten wegjagen door het slechte weer. Door de gastvrijheid van Basisschool Blink (die haar hele gebouw beschikbaar stelde) en de inzet van iedereen hebben deelnemers 2 leuke dagen beleefd.

Barbecue Jan van Riebeeckstraat

demonstratie Pencak Silatmensen kijken naar de demonstratiedemonstratie Pencak Silat

Op zaterdag 16 september was de buurtbbq van de Jan van Riebeeckstraat en omgeving. Ondanks het kille natte weer buiten, was het binnen warm en gezellig.
De kinderen hebben het decor, een bus, gemaakt. Steeds wisselende gezelschappen mochten in de bus plaatsnemen, waar ze opdrachten kregen en werden geïnterviewd door de chauffeur. Zo maakten mensen die elkaar anders niet snel spreken kennis met elkaar.

Er werd gebarbecued in Indonesische sfeer. Al het eten was vers bereid door met name éen buurvrouw met deels Indonesische roots, en door kennissen en familie. De saté had een nacht lang in de marinade van een geheim familierecept gestaan. De sambal was zelf gemaakt en de kroepoek zelf gebakken.
Indonesische Krontjong klonk op de achtergrond.

Na het eten arriveerde Pencak Silat-vereniging Tiga Serangkai uit Maassen voor een demonstratie van hun Indonesische verdedigingssport die bestaat uit dans- en gevechtsvormen. Na de demonstratie volgde een workshop.

Multiculturele feestweek de Kaardebol

kinderen krijgen muzieklesfanfare speelt muziekkoekjes verkopen

We kunnen terugkijken op een heel geslaagde week op en rond de Kaardebol.
Alle dagen zijn er tussen de 100 en 200 deelnemers gekomen, vrijdag ruim 250. Naarmate de week vorderde werd het aantal mensen uit de wijk steeds groter.
Op straat werd er over gesproken: ‘wat is daar aan de hand?’ Een spectaculaire afsluiting van het schooljaar. Hopelijk kunnen we het volgend jaar weer doen.

barbecue Ottersingel

spelletjes op straatspelletjes op straatbuiten eten aan tafel

De jaarlijkse Ottersingel BBQ was op zaterdag 19 augustus. Het was gezellig druk met 34 volwassen buren en ongeveer even zoveel kinderen.
Eerst werd goede trek gekweekt met uitdagende en sportieve spelletjes (rupslopen, broeklopen en ‘het vliegend tapijt’) waarbij slimheid, behendigheid, snelheid en kracht getest werd.

Daarna kon de barbecue aan en kon iedereen weer eens goed bijpraten. De hobbykoks van de Ottersingel brachten héérlijke zelfgemaakte salades en toetjes mee. Jammer dat nog vóór het toetje een flinke stortbui los barstte. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Volgend jaar weer !

Straatfeest Westersingel-Lekdijkstraat

tafel met fruit en drinkensamen eten op straat

We hebben met ongeveer 50 buren een gezellig straatfeest met barbecue gevierd. Met springkussen, ijsjes en stoepkrijt; een bar, muziek, houtvuur en barbecue voor de bewoners van Westersingel en Lekdijkstraat. Er was een levendige ‘ruilhandel’ van etenswaren en drankjes onder de bewoners, wat de feestvreugde ten goede kwam.
Bijzondere gebeurtenis dit jaar was de verloting van een origineel kunstwerk, een kleurige impressie van de Westersingel, gemaakt door een buurtbewoner.

Pieterplaatsje activiteiten 2017

nieuwjaarsborrel 2017 Pieterplaatsje bezoek gedeputeerde Gelderlandklussen Pieterplaatsjerommelmarkt Pieterplaatsjepannenkoeken bakken Pieterplaatsje

14 januari Nieuwjaarsborrel
Gezellige bijeenkomst voor alle omwonenden met Hollandse en Marokkaanse erwtensoep. De vrijwilligers extra bedankt voor hun inzet. Er waren zeker 10 nieuwe buurtbewoners onder ça 50 aanwezigen.

27 januari Gedeputeerde Gelderland
Bezoek van de gedeputeerde, mevr. Bea Scholten en vertegenwoordigers, waaronder wethouders Geldermalsen en Culemborg aan Pieterplaatsje als voorbeeld van geslaagd buurtinitiatief.

11 maart NLDoet-dag
Opening van het seizoen op het Pieterplaatsje, met jaarlijks een groot project waaraan ook vrijwilligers van elders uit de stad meedoen. Dit keer aanleg en herstel vijvertje en houten waterloop.

10 juni Rommelmarkt
Een hoogtepunt jaarlijks, nu al voor de 8e maal. Een kleine 20 kramen en vrijmarkt voor de kinderen. Ongeveer 300 bezoekers dit jaar.

7 juli Pannenkoeken bakken
Pannenkoeken bakken met de kinderen en de buurvrouwen.

17 en 18 augustus Damtoernooi
Damles en daaraan gekoppeld een klein toernooi, i.s.m. Henk Stoop. Wisselend over de 2 dagen ongeveer 20 kinderen.

23 augustus Bezoek burgemeester
Bezoek aan het Pieterplaatsje door burgemeester Gerdo van Grootheest met raadslid Marinka Mulder.
Daarnaast regelmatig knutselmiddagen, naschoolse opvang, onderhoud van de tuintjes, pingpong en lezen van boeken uit de (zwerf)boekenkast.