buurtinitiatieven 2018

Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2018.

Pieterplaatsje 2018

Het hele jaar door doen de bewoners rondom het Pieterplaatsje hun best om er een gezellige en veilige plaats van te maken voor jong en oud. Een aantal dagen dit seizoen springt er uit.
Zaterdag 10 maart, burendag, werd er hard gewerkt aan het onderhoud van het plaatsje. Kleine reparaties, schilderwerk, snoeien en beplanten.
plantjes plantenklussen op het Pieterplaatsjekinderen werken inde tuin
Zondag 8 april werd de bestrating voltooid van de nieuwe pergola en het pergolabankje in gebruik genomen.
zitten in de voltooide pergola
Zaterdag 14 april was het plaatsje in het kader van Culemborg 700 één van de ontmoetingsplaatsen van de Beleefroute van Zorg en Welzijn. De buren hadden gezorgd voor lekkere hapjes onder de overkapping.
samen etenkinderen spelen met de waterpomp
Zaterdag 2 juni was de jaarlijkse rommelmarkt met dit jaar de taartenbakwedstrijd Heel Pieterplaatsje Bakt. Thema van de baksels was Culemborg 700. Jurylid Inge Paauw (Heel Holland Bakt) was vol lof over de kwaliteit van de taarten. De 10-jarige Sarah Boonen ging er met de hoofdprijs vandoor. Het evenement trok meer dan 300 bezoekers. Er was ook een kleurwedstrijd voor de kinderen en een optreden van Popkoor Never Mind.
ImageImageImage

Buurtfeest Bloemenbuurt

Op een feestelijk versierd speelterrein De Bomedikke, was het mede dankzij het heerlijke weer en de grote opkomst een gezellig buurtfeest. Onder het genot van zelf meegebrachte drankjes en hapjes (die uiteraard volop onderling werden gedeeld) werd er kennis gemaakt, oude verhalen opgehaald, een spel gespeeld, een limonade-koe gemolken, gedanst op een heuse dansvloer, op het springkussen gesprongen en vooral veel plezier gemaakt. Er was een quiz gemaakt met allerlei vragen over de buurt en zijn historie, wat op zich weer veel stof tot gesprekken opleverde. Kortom een zeer geslaagd buurtfeest voor de Bloemenbuurt!

spelen tijdens het buurtfeest in de bloemenbuurteten en drinken tijdens het buurtfeest in de bloemenbuurtdansen tijdens het buurtfeest in de bloemenbuurt

BBQ Gerschwinhof

Er waren meer dan 50 mensen aanwezig en mede door het prachtige weer een geslaagde avond

Buiten eten op de GirschwinhofBuiten eten op de Girschwinhof

Straatfeest Westersingel

Op 16 juni 2018 werd het traditionele Westersingel straatfeest weer gehouden. Het springkussen, beschikbaar gesteld door Elk Welzijn, stond volop in de belangstelling van jong en oud. En ook Sjakie, een van de hondjes uit de straat vond het springkussen wel leuk.

Daarnaast werd er gestoepkrijt en lekker en veilig op de afgesloten straat gespeeld.

Na een zomerse alcoholvrije openingsborrel, sangria met vers fruit, kon het gezamenlijke eten beginnen. Tijd om gezellig met nieuwe en oude buren bij te praten, een hapje en een drankje uit te wisselen. Het bleef nog lang gezellig op het singel.

rond de bbqspelen op het springkussenmarshmallows op de bbqmeloen naast onderzetters

Fietsexamen 2018

Vrijdag 1 juni heeft in Culemborg het jaarlijkse verkeersexamen plaatsgevonden. Meer dan 220 basisschoolleerlingen reden een parcours waarbij ze verschillende belangrijke Culemborgse verkeerssituaties tegenkwamen. Onderweg werden de leerlingen beoordeeld door twaalf verschillende controleposten, bemand door moeders en vaders van de deelnemende scholen.

Veel kinderen vonden het heel spannend en deden heel erg hun best alle verrichtingen, zoals hand uitsteken, rechts houden en goed kijken, goed te doen. Alle beoordelingen zijn dit jaar digitaal verzameld en verwerkt en hieruit bleek diezelfde dag nog dat bijna alle kinderen geslaagd zijn. Maar liefst 12 kinderen legden de route af zonder ook maar één fout te maken.

Aan deze editie van het Culemborgse verkeersexamen werd door 10 scholen meegedaan. Vorig jaar waren dit er nog 6, dus dit was een verbetering ten op zichten van 2017.

Het was voor de deelnemers van deze editie een heel geslaagd evenement en draagt bij aan het veiliger maken van het verkeer voor kinderen. De organisatie van het fietsverkeersexamen wordt geheel door vrijwilligers gedaan.

Het streven is om alle basisscholen jaarlijks mee te laten doen. ‘Door de uitbreiding van Culemborg gaan we wellicht proberen de route wat te verleggen zodat we echt door heel Culemborg gaan fietsen” zeggen Marco Brons en Martin Passon. “En we bedanken ook alle vrijwilligers die dit jaarlijks evenement mogelijk maken”.

fietsers met begeleiderwachten op start examenwachten op start examen

Moluccan mood in de Fransche School

In een volledig gevulde zaal vond zondag 4 november een opmerkelijk programma plaats.

Het publiek had een gemengde samenstelling al waren Nederlanders met een Molukse achtergrond in de meerderheid. Dat viel goed te begrijpen: eerst trad de band LEAPOSE op. Vier gerenommeerde musici met twee gastspelers brachten een prachtig programma van Molukse traditionals, voluit meegezongen met de zaal. Victor Mailoa, schrijver van een boek over deze muziek, kwam daarna de achtergronden toelichten. Ook nu kon weer meegezongen worden. Harm Peter Smilde zette aan het eind van de middag uiteen hoe groot de invloed van Molukse muzikanten is geweest bij de zogenaamde Indo-rock.

Het middagprogramma is mede mogelijk gemaakt door de steun van Buurtpanel.

Een totaal uitverkochte bami- en nasimaaltijd vormde de overgang naar de filmvoorstelling van de documentaire ‘Klanken van oorsprong’ over muziek in Nederland, beïnvloed door Indische achtergronden. Een boeiend dag- en avondprogramma dat om een vervolg vraagt.

band op podiumBord voor de Fransche Schoolband met spreker

seniorendag 2018

De doelstelling van deze seniorendag is om onze Culemborgse senioren voor te lichten over aspecten van het langer zelfstandig in eigen huis wonen. Wethouder Buwalda werd bereid gevonden de Seniorendag te openen.

Architect mw. Schimmelpenningh is in haar presentaties vooral ingegaan op het praktische deel. Voorbeeld – is je huisnummer goed zichtbaar? Belangrijk als ambulance personeel voor jou moet uitrukken. Hoe is het gesteld met je veiligheid in huis? Zijn er drempels of obstakels waardoor je kan komen te vallen? Wat kun je met simpele middelen doen om je huis veilig te maken, zonder dat er een aannemer aan te pas komt met bijbehorend kostenplaatje.

Notaris van den Broecke startte zijn presentaties met een korte inleiding over testament, levenstestament en wat verstandig is om geregeld te hebben. Daarna ging hij in op vragen uit het publiek. Heel mooi om te zien was, dat hij persoonlijke vragen heel breed wist te maken.

De 4 presentaties zijn heel goed bezocht, zeker die in de middag toen er stoelen moesten worden bijgeplaatst.

Ook de informatie-stands hebben de hele dag door een goede belangstelling gehad. De hele dag verliep erg ontspannen, er was ruimte om elkaar te ontmoeten, bij te praten.

zaal luistert naar spreker seniorendageten en drinken seniorendag mensen buiten aan tafels seniorendag