buurtinitiatieven 2018
Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2018.
Pieterplaatsje 2018









Buurtfeest Bloemenbuurt
Op een feestelijk versierd speelterrein De Bomedikke, was het mede dankzij het heerlijke weer en de grote opkomst een gezellig buurtfeest. Onder het genot van zelf meegebrachte drankjes en hapjes (die uiteraard volop onderling werden gedeeld) werd er kennis gemaakt, oude verhalen opgehaald, een spel gespeeld, een limonade-koe gemolken, gedanst op een heuse dansvloer, op het springkussen gesprongen en vooral veel plezier gemaakt. Er was een quiz gemaakt met allerlei vragen over de buurt en zijn historie, wat op zich weer veel stof tot gesprekken opleverde. Kortom een zeer geslaagd buurtfeest voor de Bloemenbuurt!



BBQ Gerschwinhof
Er waren meer dan 50 mensen aanwezig en mede door het prachtige weer een geslaagde avond


Straatfeest Westersingel
Op 16 juni 2018 werd het traditionele Westersingel straatfeest weer gehouden. Het springkussen, beschikbaar gesteld door Elk Welzijn, stond volop in de belangstelling van jong en oud. En ook Sjakie, een van de hondjes uit de straat vond het springkussen wel leuk.
Daarnaast werd er gestoepkrijt en lekker en veilig op de afgesloten straat gespeeld.
Na een zomerse alcoholvrije openingsborrel, sangria met vers fruit, kon het gezamenlijke eten beginnen. Tijd om gezellig met nieuwe en oude buren bij te praten, een hapje en een drankje uit te wisselen. Het bleef nog lang gezellig op het singel.




Fietsexamen 2018
Vrijdag 1 juni heeft in Culemborg het jaarlijkse verkeersexamen plaatsgevonden. Meer dan 220 basisschoolleerlingen reden een parcours waarbij ze verschillende belangrijke Culemborgse verkeerssituaties tegenkwamen. Onderweg werden de leerlingen beoordeeld door twaalf verschillende controleposten, bemand door moeders en vaders van de deelnemende scholen.
Veel kinderen vonden het heel spannend en deden heel erg hun best alle verrichtingen, zoals hand uitsteken, rechts houden en goed kijken, goed te doen. Alle beoordelingen zijn dit jaar digitaal verzameld en verwerkt en hieruit bleek diezelfde dag nog dat bijna alle kinderen geslaagd zijn. Maar liefst 12 kinderen legden de route af zonder ook maar één fout te maken.
Aan deze editie van het Culemborgse verkeersexamen werd door 10 scholen meegedaan. Vorig jaar waren dit er nog 6, dus dit was een verbetering ten op zichten van 2017.
Het was voor de deelnemers van deze editie een heel geslaagd evenement en draagt bij aan het veiliger maken van het verkeer voor kinderen. De organisatie van het fietsverkeersexamen wordt geheel door vrijwilligers gedaan.
Het streven is om alle basisscholen jaarlijks mee te laten doen. ‘Door de uitbreiding van Culemborg gaan we wellicht proberen de route wat te verleggen zodat we echt door heel Culemborg gaan fietsen” zeggen Marco Brons en Martin Passon. “En we bedanken ook alle vrijwilligers die dit jaarlijks evenement mogelijk maken”.



Moluccan mood in de Fransche School
In een volledig gevulde zaal vond zondag 4 november een opmerkelijk programma plaats.
Het publiek had een gemengde samenstelling al waren Nederlanders met een Molukse achtergrond in de meerderheid. Dat viel goed te begrijpen: eerst trad de band LEAPOSE op. Vier gerenommeerde musici met twee gastspelers brachten een prachtig programma van Molukse traditionals, voluit meegezongen met de zaal. Victor Mailoa, schrijver van een boek over deze muziek, kwam daarna de achtergronden toelichten. Ook nu kon weer meegezongen worden. Harm Peter Smilde zette aan het eind van de middag uiteen hoe groot de invloed van Molukse muzikanten is geweest bij de zogenaamde Indo-rock.
Het middagprogramma is mede mogelijk gemaakt door de steun van Buurtpanel.
Een totaal uitverkochte bami- en nasimaaltijd vormde de overgang naar de filmvoorstelling van de documentaire ‘Klanken van oorsprong’ over muziek in Nederland, beïnvloed door Indische achtergronden. Een boeiend dag- en avondprogramma dat om een vervolg vraagt.



seniorendag 2018
De doelstelling van deze seniorendag is om onze Culemborgse senioren voor te lichten over aspecten van het langer zelfstandig in eigen huis wonen. Wethouder Buwalda werd bereid gevonden de Seniorendag te openen.
Architect mw. Schimmelpenningh is in haar presentaties vooral ingegaan op het praktische deel. Voorbeeld – is je huisnummer goed zichtbaar? Belangrijk als ambulance personeel voor jou moet uitrukken. Hoe is het gesteld met je veiligheid in huis? Zijn er drempels of obstakels waardoor je kan komen te vallen? Wat kun je met simpele middelen doen om je huis veilig te maken, zonder dat er een aannemer aan te pas komt met bijbehorend kostenplaatje.
Notaris van den Broecke startte zijn presentaties met een korte inleiding over testament, levenstestament en wat verstandig is om geregeld te hebben. Daarna ging hij in op vragen uit het publiek. Heel mooi om te zien was, dat hij persoonlijke vragen heel breed wist te maken.
De 4 presentaties zijn heel goed bezocht, zeker die in de middag toen er stoelen moesten worden bijgeplaatst.
Ook de informatie-stands hebben de hele dag door een goede belangstelling gehad. De hele dag verliep erg ontspannen, er was ruimte om elkaar te ontmoeten, bij te praten.


