buurtinitiatieven 2020

Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2020.

Senioren Event 2020

Het 4e Senioren Event is alweer achter de rug. Het was nog spannend of het wel door kon gaan. Het Corona virus had ons land bereikt. Na informaties en adviezen van de diverse instanties heeft het bestuur, na rijpberaad, besloten het door te laten gaan. 320 gasten hadden zich aangemeld en bijna 200 zouden blijven eten. We hebben geen afmeldingen gekregen van mensen die niet durfden te komen i.v.m. het virus. Ver voor aanvang tijd stroomden de gasten al binnen.. De gasten hadden er duidelijk zin in.

De sporthal in Beusichem was gezellig sfeervol ingericht. Het programma zat goed in elkaar. De video beelden uit de zeventiger jaren werden enthousiast gepresenteerd door Ellen Verhagen en Mari Woerdenbach. De zangers Sann Wieman en Mark van Veen brachten de bekende tophits uit de jaren 70 o.a. Mississippi, Buona Sera, Una Paloma Blanca, Het kleine Cafe aan de Haven en The Rivers of Babylon. The Beatles TriBute Band “One After 909” bracht vele hits van het legendarisch viertal. Velen konden op deze fantastisch gespeelde evergreens niet blijven zitten, waardoor menigeen nog weer eens een dansje waagden. Het programma werd afgesloten met het bekende “Till we meet again”. Aansluitend was er het Buffet en daarna speelde ”One After 909” nog even door en kon er worden gedanst.

Bij het naar huis gaan zei menigeen tegen ons: “Ik heb een heerlijke middag gehad” en daar ging het ons om.

straatbingo Theodorus Zashof

Vrijdagmiddag 25 september werd er op het centrale grasveld, tussen de drie aangelegen woonblokken van de Theodorus Zashof, een straatbingo georganiseerd.

De week ervoor werden mensen uitgenodigd om zich op te geven voor de bingo en 10 huishoudens hadden zich opgegeven. Wijkmanager Fikreta Ibrahimovic had een grote partytent geregeld, en zo konden we ondanks het onstuimige weer toch bingo-en. Een geslaagde activiteit!

Qua aantallen zijn de aantallen niet bereikt (10 van de geschatte 20 huizen, 25 van de geschatte 40 personen. Maar de sfeer was heel goed, er was veel waardering voor het initiatief van de buurtbewoner en de organisatie.

Buren gingen in gesprek met elkaar – op gepaste afstand – en na het eind van de bingo bleef men nog even praten, ondanks het niet al te beste weer. Er werd besproken om op korte termijn een vervolg moment met elkaar te hebben om te bespreken wat er op het grasveld moet gaan komen van het Theodor Zashof.

straatbingo-zashof

Straatbingo Julianalaan

Op zaterdagmiddag 29 Augustus zijn we op afstand bij elkaar gekomen, we hebben onze oude buurtbewoners toegesproken en hen een cadeaubon gegeven voor hun nieuwe woning. Tevens hebben we onze nieuwe buurtbewoners welkom geheten en een pakketje gegeven met Culemborgse producten omdat ze zelf uit Nieuwegein komen. Daarna hebbben we een heerlijk ijsje gegeten ven ijssalon Lic. Aansluitend hebbben we op afstand een gezellige bingo gehouden, we hebben veel lol gehad met elkaar. Erg belangrijk zeker in deze moeilijke tijd. Iedereen was blij om elkaar even te kunnen zien en spreken al was het op afstand.

We merken aan dit soort leuke actie`s we makkelijker bij elkaar naar binnen lopen en elkaar beter leren kennen , daardoor beter van elkaar op de hoogte zijn.

straatbingo-julianalaan

Mind repair in Culemborg

Eén op de vier mensen krijgt in het leven te maken met psychische klachten. De labels klinken ernstig genoeg; trauma’s, psychose, depressie, borderline en ga zo maar door. Gezamenlijk kenmerk: grauwe ellende. Natuurlijk voor degene die het treft. De wurgreep van de kwaal doet verlangen naar een eenvoudig gebroken been met veel gips er om heen. Dat kan je tenminste laten zien dat je wat hebt. Maar ook de wijdere kring van partner, familie, buren en collega’s is getroffen door dit vaak langdurige ongemak.

Mind Repair Culemborg nodigde vier Culemborgers uit hun verhaal te vertellen aan een Culemborgse kunstenaar. Ze gingen er voor zitten en het werden vaak aangrijpende gesprekken. Hoe om te gaan met deze soms levensbedreigende duisternis? En hoe er weer uit te komen?

De kunstenaars hebben het (herstel)verhaal verwerkt in een schilderij of ander kunstwerk en Erwin Fisser noteerde kort en bondig het vertelde. De maand september biedt Kattenstraat 12 onderdak aan dit intrigerende project MIND REPAIR. Vrijstaddrukker Lilian, Thabita Boekweit, Diori van Elswijk en Jeltje Hoogenkamp leverden de kunstwerken.

Mind repair in CulemborgMind repair in Culemborg

Bakelbosbuurtfeest

Deze editie van de Bakelbos Burendag, in coronatijd, was zeker niet de minste. Sterker nog, het was een heel bijzondere editie, doordat we de gelegenheid aangrepen om de recent geplaatste Bakelbosboombank officieel en met elkaar ‘in te borrelen’.

Speciaal ingrediënt hierbij waren de eerste wijnen afkomstig van de wijngaard gelegen direct naast de straat. Door de aanwezige Bakelbosbewoners werd tijdens de toast beaamd hoé fijn het is, om deze prachtige bank op deze bijzondere plek te hebben staan.

De Bakelbosboombank maakt onderdeel uit van het Stamplaatsproject ter gelegenheid van Culemborg 700. De bank is, als ontmoetingsplek, voor de bewoners van de straat een waardevolle aanwinst, en, zoals al snel bleek uit alle enthousiaste reacties, zijn het zeker niet alleen de Bakelbosbewoners die dit prachtige uitkijkpunt over de uiterwaarden waarderen!

Ook was er een speciale activiteit voor de kinderen: het bouwen van vogelhuisjes voor de straat. Uit bouwpakketjes voorbereid door de Coöperatie van Makers, en, evenals de bank, uit Bakelbosboomhout gesneden. Met de Bakelbosboombank en deze vogelhuisjes krijgen de eens markante Bakelbosbomen, gevallen door de januaristormen van 2018, weer een symbolische plek in de straat. De vogelhuisjes werden gemaakt in aansluiting op het vogelhuisjesproject op de Dreven, ter bestrijding van de eikenprocessierups.

Met een warm ‘wat-zijn-we-een-fijne-straat-gevoel’ kijken we terug op een heel bijzondere editie

Kinderen buiten langs de dijkNieuwe boombanl langs de dijk