buurtinitiatieven 2021

Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2021.

Livestream Internationale Vrouwendag 2021

De vrouwen van Stichting DIVC kijken met trots terug op de 5e viering Internationale Vrouwendag 7 maart 2021! Het was geen optie om vanwege corona niets te doen maar des te groter was de uitdaging vrouwen te bereiken via een livestream. We kunnen spreken van een geslaagd evenement gezien het aantal views dat binnen enkele dagen staat op bijna 500. Ook de reacties die we hebben ontvangen zijn warm en positief!

internationale vrouwendag 2021

KNVB-voetbal festival voor de jeugd

Het georganiseerde voetbalfeest voor de jeugd werd een groot succes. Er deden 253 kinderen aan mee. Dit was veel meer dan we ooit verwacht hadden. Om hen te begeleiden konden we rekenen op 40 ouders/ vrijwilligers die de groepjes jongeren bij de verschillende spellen aanwijzingen gaven. Omdat we zo’n groot aantal deelnemers hadden, hebben we het feest uitgebreid met een middagprogramma. Dit bracht meer kosten mee, waarvoor we naar meer sponsoren moesten zoeken om de extra kosten te dekken. De bijdrage van het Buurtpanel werd dan ook zeer op prijs gesteld. Een 2e editie van dit voetbalfeest hebben we ook al in de planning staan en daar hebben we al sponsoren voor kunnen vinden.

Image
Image
Image
Image

muurschildering Prijssestraat 81

Op maandag12 juli 2021 ging Jan is de Man van start met de muurschildering aan de zijkant van ons huis. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Van tevoren hebben we via facebook en de straatapp de start aangekondigd en mensen uitgenodigd om vooral een keertje te komen kijken. Jan gebruikte een hoogwerker tijdens de schildering. Dat was handig, want iedereen kon er zodoende nog langs met de auto. In 3 dagen is het hem gelukt om een leuke impressie neer te zetten van een tappend meisje in de proeverij en slijterij van weleer. Tijdens dit proces konden wij volgen hoe Jan werkt. Er kwamen veel mensen langs om mee te kijken en mensen met de auto gingen langzamer rijden om iets te zien. Ook 's avonds was er aanloop en vroegen sommigen om de reden van de afbeelding. Een ander herkende direct het interieur van vroeger. Vanuit de gemeente zijn Judith van de communicatie afdeling langs gekomen, wethouder Joost Reus, wijkmanager Heleen de Boer en Constantijn, de stedenbouwkundige. Het was voor ons een zeer gezellige en geslaagde activiteit.

muurschildering Prijssestraat 81, Culemborg

BBQ Joke Smitpad

Na een wat onrustige periode in de wijk zagen wij de noodzaak om je buren te zien wat de saamhorigheid en simpelweg naar elkaar omzien te verbeteren. Men leert elkaar op een andere manier kennen en dat doet de buurt alleen maar goed. Ook nieuwe buren in de straat, die gelijk direct omwonenden leren kennen. De BBBQ op 4 september voor de bewoners van het Joke Smitpad en aangrenzende bewoners van Wilhelmina Druckerwegwas was zeer geslaagd en ruim 30 bewoners hebben elkaar kunnen spreken.

Dank, namens alle aanwezigen, uit de buurt dank voor de bijdrage van het buurtpanel.

BBQ Joke SmitpadBBQ Joke Smitpad

Culemborgse 60 dagen challenge van Bwira nDoole

De Culemborgse 60 dagen challenge werd op vrijdag 2 juli gevierd met een bedankmoment voor alle deelnemers bij natuurspeeltuin de Tuinpiraat. Onder het genot van een hapje en een drankje keken zij samen terug op de uitdaging. De challenge, die op 21 maart begon met een eerste video van initiatiefnemer Bwira Ndoole samen met burgemeester Gerdo van Grootheest, was een groot succes. In de dagelijkse filmpjes kwam elke keer een andere locatie aan bod, in totaal 60 plekken. Hiervan werd de geschiedenis verteld en werden de websites onder de aandacht gebracht. Ook werden er twee woorden uitgelicht voor mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Bijna 500 mensen zijn betrokken geweest bij de challenge en duizenden bezoekers bekeken de filmpjes op facebook. In het laatste filmpje was een terugblik te zien samen met wethouder Joost Reus, hij zegt hierin tegen Bwira: "Je bent op heel veel plekken geweest waar heel veel Culemborgers nog geen eens zijn geweest. Je hebt laten zien wat er allemaal is in Culemborg aan mensen die hier net zijn komen wonen, maar ook aan mensen die al heel lang hier wonen, dat is heel mooi. Jouw netwerk in Culemborg is een stuk groter geworden, je hebt veel mensen ontmoet en je Nederlands is echt vooruitgegaan."

Nederland in het klein Bwira hoorde over de mogelijkheid van het opzetten van een bewonersinitiatief tijdens het participatieverklaringstraject dat hij volgde bij ElkWelzijn. Dit traject is een onderdeel van de inburgering. Bwira leerde hier Sandra Rigter (VrijwilligersInformatiePunt) en Jolanda Slobbe (coördinator Leerhuis Culemborg) kennen. Na afloop van het traject benaderde hij hen voor hulp bij het uitwerken van zijn idee. Al snel raakten ook zijn Jobhulpmaatje Frans de Bruijn en Elisabeth le Belle van het Toeristisch InformatiePunt betrokken. Voor Bwira zelf heeft de challenge veel gebracht. "Ik heb door de challenge veel geleerd over Nederland. Belangrijk voor mij is dat de challenge mij meer vertrouwen heeft gegeven om met mensen te spreken. Eerst durfde ik niks te vragen als ik mensen ontmoette. Maar nu is het Nederlands een beetje makkelijker en begrijp ik waar mensen het over hebben. Ik heb veel mensen ontmoet. In Culemborg wonen mensen vanuit heel Nederland, dus ik heb ook kennis gemaakt met verschillende accenten en met verschillende culturen."

Culemborgse 60 dagen challenge van Bwira nDooleCulemborgse 60 dagen challenge van Bwira nDoole

evenement van appartementencomplex De Prinsenveste

Het evenement van appartementencomplex De Prinsenveste op 24-09-2021 is een groot succes geworden. 34 mensen hebben deelgenomen. Dat is verreweg het grootste gedeelte van de bewoners. De plaatselijke slager De Bruin heeft een zeer smakelijke barbecue verzorgd en de ambiance onder de bewoners was prima.

Tevens heeft één van de bewoners een live-optreden verzorgd, welke ook zeer gewaardeerd werd. Bij gebrek aan een gemeenschapsruimte speelde het e.e.a. zich af op het parkeerterrein van het complex in een nieuw aangeschafte tent. Dat functioneerde ook prima. Deze avond heeft er toe geleid, dat de bewoners weer wat dichter tot elkaar zijn gekomen en dat was toch het uiteindelijke doel. Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers, zal dit evenement zeker uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

Tevens zijn wij zeer dankbaar voor de bijdrage welke wij ter ondersteuning hebben mogen ontvangen van het Buurtpanel!

Mesen staan bij een partytentMensen eten naast een partytent

'Bier en Burgers' buurtfeest

Op zondag 19 september was het een vrolijke bedrijvigheid bij de bewoners aan de Willy van Heusdenhof in Culemborg (Parijsch). Vanaf 15.00u 's middags werd er een springkussen geplaatst, een koelwagen geïnstalleerd en losse zitplekken gerealiseerd. Hierna kon het buurtfeest beginnen. De kinderen speelden op het plein, sprongen op het springkussen en werden geschminkt als tijgers of eenhoorns. Hierbij overtrof MikMik Schmink en Ballon-vouwen alle verwachtingen. Onder het genot van een biertje, een (vega-) burger of broodje knakworst was er op gepaste 1,5 meter afstand ruimte voor een gesprek met elkaar. Mede dankzij de steun van konden we als buurt genieten van ons eerste ‘Bier en Burgers' buurtfeest. Dit was een groot succes en we kijken als buurt uit naar de volgende editie!

kinderen spelen op straatMensen staan rond een vuurkorf in het donker

Feest voor de Slotstraatbewoners

Wij, 5 Slotstraatbewoners , organiseerden op 26 september een Slotstraatfeest met eten en (kinder-) activiteiten in de Slotstraat. Dit feest vond plaats op 26 september 2021 van 15.00 – 20.00 uur. De activiteiten waren gericht op alle leeftijden van senioren tot kinderen. We hebben van diverse kanten uit de Slotstraat enthousiaste reacties ontvangen. Uitnodiging gemaakt met kinderen uit de straat. De straat afgezet met gemeenteborden en doek opgehangen dat er straatfeest was. Straat aangekleed met vlaggetjes en lampjes en lange tafels voor het eten, wat door de Slotstraatbewoners zelf is bereid. Er stond een tafeltennistafel voor de kinderen, er was muziek en hebben een door ons voorbereidde Slotstraatquiz gehouden. Na het feest hebben we een collagefotokaart gemaakt uit de foto‘s, die gemaakt zijn, en verspreid in de straat met de oproep om zich te melden voor het organiseren van het feest in 2022.

Zeker geslaagd, mensen die elkaar niet kenden hebben met elkaar enthousiast gepraat en gegeten. De petjes-quiz met vragen over de historie van de Slotstraat zorgde voor veel hilariteit. En de winnaar is geworden de echte professor Geschiedenis die woont in de Slotstraat. Hoe heeft het bijgedragen aan de saamhorigheid In de buurt/wijk of stad? Enthousiaste aanmelding voor het organiseren van een Slotstraatfeest voor het volgende jaar geeft aan dat er saamhorigheid is ontstaan om elkaar vaker op deze manier te ontmoeten.

mensen aan tafel op straatmensen aan tafel op straatmensen aan tafel op straat in de avond

SENIORENBEURS in Barbarakerk

De SENIORENBEURS van zaterdag 9 oktober in de grote Barbarakerk bleek een groot succes te zijn. De mooie kerkruimte leende zich uitstekend voor deze activiteit. Op de binnenruimte was een gezellig “café” gesitueerd. Daaromheen stonden langs alle zijkanten veel kramen van diverse (instellingen ( 35) die informatie gaven over hun activiteiten. De bezoekers ( ruim 350) werden na de vaccinatie controle, via bonnen getrakteerd op twee maak koffie/ thee en twee heerlijke broodjes. De samenwerking tussen de verschillende organisaties verdoende een grote pluim. Als sluitstuk was er een bruid show. Jongeren showden bruidskleding uit de jaren 50/60/70. Niet alleen Nederlandse kleding maar ook Surinaamse, Indonesische en Marokkaanse.

mensen bij kraam in een kerkmarktkramen in een kerkmensen zitten aan tafels in een kerk