buurtinitiatieven 2022

Hieronder vindt u de verslagen en foto's van initiatieven in 2022.

Culemborgse Senioren omarmen de versoepelingen

Het jaarlijkse Event van Senioren Collectief Culemborg kon 6 maart 2020 nog net doorgang vinden. De eerste Corona besmettingen in Nederland waren al geconstateerd, daarna kondigde de regering een totale lockdown aan. Na twee jaar een pas op de plaats kon het reeds eerder geplande 5e Event, op vrijdag 18 februari nu eindelijk doorgang vinden. Ondanks de aangekondigde storm en de waarschuwingen voor Code rood, hebben de 65 plussers de gang naar het DS-party centrum aan de Beesdseweg toch durven aanvaarden. Het is een fantastische ontspannen middag geworden. De storm werd even vergeten. Alle gasten genoten zichtbaar van het gezellige Event. Er werd een virtuele rondreis door Nederland gemaakt, met alle bezienswaardigheden en zelfs rampen veroorzaakt door storm en water. De Watersnood ramp in Zeeland, zelfs de Sint Elisabethsvloed in 1421 waardoor de Biesbosch is ontstaan, de evacuatie in 1995. Natuurlijk waren ook mooie momenten, momenten van plezier en feest. Een feest was zeker het optreden van de zeer bekende Culemborgse zanger Alex West en de tributeband The Red Strats. Het werd een middag waar in de geborgenheid van een unieke ambiance de storm, de pandemie en somberheid even werden vergeten. De gasten waren lovend over de organisatie en het kwalitatief hoge optreden van de zanger en de band. Na afloop gingen de gasten moe, voldaan en vol goede moed naar huis, waar eerst nog de heersende storm moest worden weerstaan. Voor een compilatie van dit Event zie www.culemborg.tv of op het Youtube kanaal van Culemborg.tv

jaarlijkse Event van Senioren Collectief Culemborg

Nieuw biljartlaken BonVie

In BonVie wordt elke dag druk gebruik gemaakt van de biljarttafel. Inmiddels zijn er elke groepjes ontstaat die op vast dagen en tijden met elkaar biljarten. Daarnaast kan het biljart gereserveerd worden door eenieder die een uurtje wil spelen. Het laken van de tafel was hard aan vervanging toe en daartoe heeft het Buurtpanel een bijdrage geleverd om een nieuw laken te kunnen aanschaffen.

twee mannen aan het biljarten

Optreden Lekstad orkest 6 juli

Het optreden van het Lekstad orkest op woensdag middag 6 juli was een groot succes. Het was een zon overgoten middag waarbij zo'n 100 bezoekers genoten hebben van onze muziek. We zaten in de speeltuin bij bolderburen, als gast van Elk Welzijn die ons en de gasten verzorgd hebben met drinken en dat was nodig want het was erg warm die middag. Gasten moesten echt de schaduw opzoeken.

Samen met Elk Welzijn, Bolderburen hebben we de flyers rond gebracht de voorbereidingen besproken en dat was een erg plezierige samenwerking. Ze vonden het een evenement wat voor herhaling vatbaar is. Wij als beginnend orkest waren blij dat jullie als buurtpanel ons de gelegenheid hebben gegeven om een optreden te verzorgen. Dat zorgt ervoor dat wij na de vakantie weer met veel zin aan een nieuw programma willen gaan werken.

Heel veel dank daarvoor,
Namens bestuur Lekstad Orkest
Voorzitter Dick Kers

twee mannen aan het biljarten
twee mannen aan het biljarten
twee mannen aan het biljarten

Verteltheater Vlier & Fluit

Met veel plezier ben ik de afgelopen weken op meerder plekken in Culemborg neergestreken met het luisterkleed en mijn bolderkar vol verhalen.

De leeftijd van de bezoekers was letterlijk van 0 – 90 jaar. Mensen kwamen vaak heel gericht voor de activiteit bij Bolderburen. Bij elke locatie ben ik gevraagd of ik nog een keer terug wil komen; de reacties waren zeer positief.

Ook ben ik uitgenodigd om bij het medisch kinderdagverblijf bij BonVie langs te komen. Er is geluisterd naar verhalen, maar er zijn vooral ook verhalen gemaakt, gedeeld en doorgegeven.

Ik heb 5 voorstellingen gegeven, met in totaal 89 deelnemers: Verhalen die verteld zijn: De kleine walvis, Woeste Willem, Boer Boris gaat naar Zee, De Tijger slaapt, Anansi de Spin Verhalen die gemaakt zijn met behulp van de verhalenkoffer waar storystones in zaten, inspiratie materialen en vertelkaarten; de aanleiding was ook de natuur om ons heen bij bijv. Bolderburen met als hoofdpersonen het verdrietige grassprietje, de kip die op avontuur ging, de vlinder uit de vlinderstruik waar de kinderen onder zaten op het luisterkleed, die een vliegtuig ging besturen… zintuigen en creativiteit werden geprikkeld.

Er zijn prachtige vertelstenen gemaakt.

buurtfeest bij het Thomashuis

De bewoners van de straten rond de Grote of Barbarakerk hebben op zaterdag 20 augustus 2022 een straatfeest gehouden. Het feest is voorbereid door 4 bewoners waarvan er 2 langere tijd, ruim 14 jaar, in de buurt wonen en 2 recent. Omdat er tamelijk veel huizen onlangs van eigenaar zijn gewisseld, leek het een goed plan om een nadere kennismaking te organiseren met alle buurtbewoners en een straatfeest is hier uitermate geschikt voor.

De kerktuin van de Grote of Barbarakerk is met enthousiasme ter beschikking gesteld. Op de feestdag is om 15 uur begonnen met opbouwen. Dat bleek voor velen het startsein om mee te komen helpen. De slingers werden opgehangen, tafels gedekt en de beachvlag van het buurtpanel kreeg een mooie plek op het feestterrein. Na 16 uur begon de tuin aardig vol te stromen met bewoners die allemaal lekkers hadden meegenomen. De drankjes waren centraal ingekocht. Al snel raakte iedereen met elkaar aan de babbel over achtergrond en aanleiding om juist hier te komen wonen. Ook de bewoners van het Thomashuis hebben volop meegedaan. We kijken terug op een ontzettend geslaagd, zonovergoten straatfeest, bezocht door ca 45 buurtbewoners. Ideeën voor een volgend feest zijn al geopperd!

mensen buiten eten
mensen buiten rond tafel
mensen buiten pratend

buurt BBQ Bergeend

Na 2 jaar geen BBQ te hebben gehouden, is het de hoogste tijd om weer gezellig bij elkaar te komen. Op zaterdag 27 augustus willen wij weer een BBQ, nieuwe stijl, gaan organiseren. Reserveer deze datum vast in uw agenda meer informatie volgt.

Dit stond op de uitnodiging die op 29 juli naar de bewoners zijn gestuurd. Op 10 augustus is de uitnodiging nieuwe stijl, met het aanmeldingsformulier verstuurd. Er hebben zich 50 bewoners aangemeld.

Vrijdagmiddag hebben we de tent opgezet, geen zijflappen eraan, want de weersverwachtingen waren goed, geen regen, mooie temperatuur!

Zaterdag kwam slagerij Knobbout het vlees, brood en de salades op tijd afleveren en om 17.00 uur kwamen de eerste bewoners de tent binnen. Nieuwe stijl betekende dat men zelf voor de drank, glas en aardewerk borden moest zorgen, zodat we geen plastiek afval hadden.

Michael en Kees waren deze avond de BBQ meesters van de Bergeend, zij hebben de hele avond achter de BBQ gestaan en goed voor het vlees gezorgd. Iedereen was deze avond gezellig met elkaar aan het praten, maakte kennis met de nieuwe buren. Na een gezellige en ontspannen avond gingen de Bergeend buren rond 21.30 uur voldaan naar huis.

mensen aan tafel in tent
mensen aan tafel in tent
mensen aan tafel in tent

evenement Prinsenveste

Het evenement van appartementencomplex De Prinsenveste op 26-08-2022 is een groot succes geworden. 34 mensen hebben deelgenomen. Dat is verreweg het grootste gedeelte van de bewoners. De plaatselijke slager De Bruin heeft een zeer smakelijke barbecue verzorgd en de ambiance onder de bewoners was prima. Bij gebrek aan een gemeenschapsruimte speelde het e.e.a. zich af op het parkeerterrein van het complex in een nieuw aangeschafte tent. Dat functioneerde ook prima. Deze avond heeft er toe geleid, dat de bewoners weer wat dichter tot elkaar zijn gekomen en dat was toch het uiteindelijke doel. Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers, zal dit evenement zeker uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

vlees op een bbq met etende mensen
mensen buiten eten naast een tent

Buurtfeest Willy van Heusdenhof

Op zaterdag 20 augustus tegen half 2 begon het pleintje temidden van alle huizen van ons hofje al aardig vol te lopen met kinderen en hun ouders. Het springkussen werd namelijk geintstalleerd en dat was natuurlijk een groot feest! Bijna tegelijkertijd arriveerde ‘de schminkmevrouw’ die alle kindjes kwam omtoveren in tijgers, leeuwen en unicorns. Dat zag er vrolijk uit! Terwijl de kinderen lekker aan het spelen waren, praatten de volwassenen bij onder het genot van een drankje.

Tegen half 6 werden de eerste burgers en worstjes op de BBQ gelegd en de soep alvast geserveerd. Door de handige koelwagen bleven alle dranken en groente en vlees goed gekoeld. Dat was erg prettig. De rest van de avond werd er nog gezellig doorgeborreld, gekletst en gelachen. Heel leuk om iedereen weer eens uitgebreid te kunnen spreken! Mede dankzij de steun van de Gemeente Culemborg hebben wij dit Buurtfeest kunnen houden.

mensen buiten pratend
kinderen springen op luchtkussen kasteel

Buurtfeest Zomertaling

We hebben er inmiddels een hele gezellige buurtborrel op zitten met een goede opkomst (50%+ van de bewoners). We waren verrast dat het weer, ondanks de voorspellingen toch nog heel erg mee is gevallen. Voorafgaand aan de buurtborrel hebben we een geslaagde ALV kunnen houden in het zonnetje en in de schaduw van de bomen op ons binnenterrein. Na de ALV hebben we gelijk de flessen open getrokken en het drinken gepakt en konden ook de kinderen aanhaken. Het 'officiële' gedeelte duurde tot ongeveer 18:30, maar een aantal van de buren zijn doorgegaan tot een uurtje of 23:00. In die zin was het absoluut een geslaagde middag en waren er ook meer bewoners dan verwacht. Ook bewoners die we nog niet eerder hadden gezien bij vergelijkbare evenementen. Al met al dus een hele geslaagde middag die goed is geweest voor de zichtbaarheid van de bewonersvereniging en voor de sociale cohesie van ons hofje. Ook hebben we er gelijk een actiepunt van gemaakt voor volgend jaar en staat de volgende bijeenkomst daarmee ook al weer op de planning.

mensen staan buiten te praten

Buurt-BBQ Fie Sijbrantstraat

De succesvolle buurtbarbecue van vorig jaar vroeg uiteraard om een vervolg, dus ook dit jaar waren er weer vrijwilligers die hun schouders onder de organisatie zetten om de bewoners van de 10 Architectenkavels en het Pioniersveld een onvergetelijke avond te bezorgen. De tafels en banken werden besteld en uiteraard voor de kinderen een groot springkussen en oudhollandse spellen. Voor vlees en vegetarisch vlees werd gezorgd en diverse liefhebbers van kokkerellen zorgden voor de overheerlijke salades en toetjes.

‘s Middags kwamen diverse buren helpen met het aanbrengen van de versiering en feestverlichting en zo kon om 16.30 uur het feest beginnen. Het werd een reuze gezellige avond waarbij groot en klein het fijn had onder het genot van een hapje en drankje. De contacten werden nog verder verstevigd en de onderlinge band was duidelijk te merken. Rond middernacht maakten vele handen weer licht werk bij het opruimen en konden we terugkijken op een zeer geslaagde buurtbarbecue. We zijn dan ook blij met de financiële steun in de rug vanuit de gemeente waardoor dit feest mogelijk was.

eten aan picknick banken
kinderen op luchtkussen
mensen zitten aan picknick-bankje

Bolderburen Werelddag 2022

Na 2 jaar corona konden de vrijwilligers van de Bolderburen de 2e editie van de Werelddag organiseren op 3 september.

We kunnen terug kijken op een geweldig geslaagde dag waarvan ruim 500 bezoekers hebben genoten van heerlijke betaalbare hapjes uit maar liefst 11 verschillende landen (in 2019 waren dit er 9). De Wereldwinkel en Fair Forward waren aanwezig met artikelen uit Azie en Afrika. De DIVC, Amnesty International en Queerumborg gingen bij hun kraam het gesprek aan over het doel van hun organisatie. ElkWelzijn/Buurtcentrum Bolderburen hadden een kraam ingericht met informatie over alle activiteiten en mogelijkheden om te doneren voor het project: Mozaïek bank in de natuurspeeltuin.

Voor de kinderen waren er diverse activiteiten zoal haren vlechten, glitter tatoo zetten en zelf een vlag ontwerpen en tekenen.

Na de opening door Burgemeester Gerdo van Grootheest werd de middag gevuld met afwisselende optredens van muziek en dans. Het 1e optreden was van de draaiende Derwisjen (tot stand gekomen door de samenwerking met Turks Cultureel Stichting). Tijdens het optreden van Laepose en het koor Bunga Maluku werd met het publiek Imagine van John Lennon gezongen.

Een spontane samenwerking tussen Oriënt en Maggies Wedding zorgde voor een heerlijke afsluiting in het buurtcentrum, terwijl Key4 buiten op het podium nog een mooi optreden verzorgde.

Het weer speelde hier geweldig mee, waardoor de geplande BBQ voor de vrijwilligers (25) en de gebleven deelnemers/muzikanten heerlijk buiten gehouden kon worden. Deze dag is mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Culemborg, Ondernemers Fonds Culemborg, De vrienden van Buurtcentrum Bolderburen en het Buurtpanel van de gemeente Culemborg.

We kijken nu al uit naar de editie van 2023.

feestende mensen bij werelddag Bolderburen

buurtbbq Grondzeilerweg

Op zaterdag 24 september 2022 hebben we aan de Grondzeilerweg een buurtbbq georganiseerd. Helaas werkte het weer niet mee, want tijdens de opbouw van de partytenten begon het te regenen en werd het niet meer droog. Maar al snel kwam er een buurvrouw met het idee om het feest te verplaatsen naar de carport van 2 buren. Hierdoor konden we het feest gewoon door laten gaan. Uiteindelijk zijn er 37 volwassenen en 7 kinderen aanwezig. Voor de laatste groep hadden we een springkussen geregeld, die ze door de regen helaas niet konden gebruiken. Maar na een belletje met de aanbieder, mochten we hem een dagje langer houden en hebben ze op zondag nog heerlijk kunnen spelen.

Naast de bbq hebben we ook een pubquiz georganiseerd. Het was wederom een hele gezellige en geslaagde barbecue en de regen heeft zelfs voor extra saamhorigheid gezorgd.

mannen achter bbq
kinderen rond een tafel
kinderen op een springkussen

buurt BBQ het Lage Veld

Na 17.00 uur komen de buurtbewoners van lieverlee binnen bij de Wijkvereniging ’t Veld. Kees de Raad spreekt een openingswoord als welkom evenals Loco-Burgemeester Daphne Bijvoet die ook een openings woord spreekt en het fijn vind om hier aanwezig te zijn. Daarna kon ieder naar buiten gaan om te BBQ . Was redelijk mooi weer zodat de meeste mensen buiten bleven. De buurtbewoners vonden het allemaal heel fijn en gezellig om op deze manier elkaar weer te ontmoeten en te spreken. Ze vinden het voor herhaling vatbaar. Na de BBQ, diverse drankjes, het ijsbuffet en de koffie ging iedereen om 21.30 uur zeer tevreden huiswaarts.

mensen binnen rond een tafel
mensen onder afdak drinken iets

15-jarig jubileum Focus'07

Woensdag 22 juni jl. hadden wij in het kader van het 15-jarig jubileum van voetbalvereniging Focus'07 een voetbalcircuit georganiseerd voor de jeugd. Dit was niet alleen voor de leden van Focus'07, maar ook voor niet leden. Leden mochten een vriendje of vriendinnetje meenemen, maar niet-leden konden zich ook individueel aanmelden.

Voetbalvereniging Focus’07 bestaat 15 jaar en dat was reden voor een week lang festiviteiten. voor jong en oud. Woensdagmiddag 22 juni organiseerde Football For You namens Focus'07 een voetbalcircuit voor de jeugd. Deze middag was niet alleen voor de huidige leden, maar ook voor kinderen die nog geen lid zijn. Een aantal kinderen hadden daarom een vriendje of vriendinnetje meegenomen.

Ongeveer 75 kinderen hebben diverse voetbalspellen gedaan, zoals een shootout, penalty’s nemen, latje trap, verschillende partijspellen en nog veel meer. Vol overgave en energie hebben de kinderen, ondanks de hitte, aan de spellen en het afsluitende toernooitje meegedaan!

jongen en meisje voetballen
groep jonge voetballer in doel
groep jong en oud in doel

buurtBBQ Debussy

Op zaterdag 27 augustus 2022 is door een clubje buurtbewoners een barbecue georganiseerd. De bewoners van de Debussystraat en hoek Bachlaan tussen Handellaan en Bachlaan hebben hiertoe een uitnodiging ontvangen. Er zijn 33 uitnodigingen bezorgd bij zowel jong als oud. Er hebben zich 34 personen aangemeld waarvan 3 kinderen.

We hebben de bijeenkomst gemeld bij de gemeente Culemborg en tevens de bijdrage ad € 225,- in de kosten aangevraagd ten laste van het buurtbudget. Diverse personen hebben zich aangemeld voor hulp en medewerking met als gevolg dat we in onze eigen buurttent op zaterdag 27 augustus 2022 in de namiddag en avond een feestelijke BBQ bijeenkomst konden houden waar zowel oud als jong verenigd waren.

De BBQ is fijn en soepel verlopen en heeft bijgedragen aan de onderling band in de buurt. Veel gesprekspunten zijn er besproken onder meer aangaande de buurt en bewoners en aan sfeer en gezelligheid heeft het niet ontbroken.

De bijeenkomst heeft ook geresulteerd in een toezegging van de jongere generatie dat zij de BBQ 2023 zullen/willen organiseren, hetgeen met applaus door de deelnemers is ontvangen. Tegen twaalf uur is de BBQ2022 ontbonden en door een groepje alles weer in orde gebracht en opgeruimd. De -grote- tent overigens op zondagmorgen. Al met al, voor herhaling vatbaar.

mensen eten buiten aan tafels
mensen rond een bbq en statafel